Uczestnicy mogli zaprezentować swoje kulinarne umiejętności przygotowując zdrową sałatkę. Celem konkursu było promowanie młodych talentów kulinarnych, promocja zdrowego żywienia oraz zacieśnianie więzi rodzinnych.
Przygotowane podczas konkursu potrawy oceniane były przez jury pod względem technicznym oraz smakowym.
Jury techniczne brało pod uwagę następujące kryteria:
- przygotowanie stanowiska pracy (0-3 pkt),
- odpowiednio użyty surowiec (0-3 pkt),
- czystość na stanowisku pracy (0-3 pkt),
- sposób wykonania pracy (0-4 pkt),
- wygląd stanowiska po zakończeniu pracy (0-3 pkt)
Jury degustacyjne oceniało:
- odpowiedni dobór składników (0-5 pkt),
- teksturę poszczególnych elementów potrawy (0-5 pkt),
- kreatywność (0-5 pkt),
- estetykę podania (0-5 pkt),
- oraz – najwyżej punktowany – smak (0-20 pkt).
Na nasze zaproszenie, jury degustacyjne wzmocnił Szef Kuchni Hotelu Ziemowit z Rzeszowa Piotr Kaciuba. W degustacji i ocenie dań brali również udział: Szef Kuchni Restauracji Safran Kamil Tłuczek, zastępca Szefa Kuchni Restauracji Safran Krzysztof Chłopek oraz Dyrektor Rado Resort Joanna Kasza.
Ocena potraw trwała blisko cztery godziny, przeplatana była wywiadami z uczestnikami konkursu. W roli konferansjera wystąpił Marek Staniewski, który zadbał o domową atmosferę i swym humorem umilał czas uczestnikom i obserwującym przebieg konkursu, gościom.
Nagrody główne ufundował Rado Resort**** oraz Marek Kondrad Wina Wybrane.
- I nagroda – dwudniowy pobyt all inclusive w apartamencie Rado Resort**** dla 4 osób
- II nagroda – kolacja 4 setowa dla 4 osób w restauracji Safran Rado resort****
- III nagroda – kolacja w KoloRado Bar dla 4 osób także ufundowany przez Rado Resort****
Opiekunowie uczestników za pierwsze trzy miejsca otrzymali wina z linii Terra De Touros oraz vouchery na warsztaty wina prowadzone przez Kondrat Wina Wybrane. Do grona sponsorów dołączyli także Coca Cola, Kabanos, Farutex, Makro, Hurtownia Specjał, Froneri.
Po długiej i burzliwej naradzie jury zdecydowało przyznać następujące miejsca i wyróżnienia:
- I miejsce dla zespołu nr 5 – Nataniel Pyzik i Paulina Leyko – Pyzik , którzy uzyskali 103 pkt / 121 pkt
II miejsce dla zespołu nr 1 – Judyta Lach i Aneta Lach z 93 pkt /121 pkt
III miejsca dla zespołu nr 2 – Natalia Tyksińska i Katarzyna Tyksińska z 87 pkt / 121 pkt
Na szczególne wyróżniania zasługują także pozostałe zespoły, które co prawda nie stanęły na podium, ale poziom wiedzy kulinarnej i zaangażowania był imponujący.
Gratulacje dla zespołów: Leny i Barbary Barglik, Laury i Agnieszki Ochab, Wiktorii i Teresy Klamka, Oskara i Magdaleny Winiarz, Oktawii oraz Wioletty Wolak.
Szef Kuchni Kamil Tłuczek będąc pod wrażeniem techniki posługiwania się nożem najmłodszego uczestnika konkursu Oskara Winiarza postanowił przyznać nagrodę specjalną – pokrowiec kucharski na noże. Oczywiście pokrowiec został wyposażony w nóż jakiego używał tego dnia Oskar.
Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i do zobaczenia za rok! Cel wydarzenia został osiągnięty! Nasi uczestnicy wraz z rodzicami bawili się doskonale